lauantai 12. maaliskuuta 2011

Japanin tilanteen merkitys maailmantaloudessa

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=20110364949
http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=20110364915
Japanissa tapahtunut maanjäristys järisyttää myös maailmantaloutta. Vaikutukset näkyivät maailmanpörssissä heti järistyksen ja tsunamin iskettyä: Tokion pörssi laski 1,7%. "Millä tahansa kielteisellä tekijällä Japanin taloudessa voi olla jälkiseuraamuksia muualla maailmassa, koska Japani on kuitenkin kolmanneksi suurin talousmahti maailmassa." muistuttaa tutkimusyhtiö IHS Global Insightin ekonomisti Dan Ryan. Järistyksen seurauksena myös maan suuria tehtaita on jouduttu sulkemaan, esim. Sony on keskeyttänyt tuotannon kuudessa tehtaassaan. Tällä on varmasti suuri vaikutus yrityksien kauden tulokseen, ja näin ollen Japanin talouteen.

Kauppalehden artikkelissa asiantuntijana toimineen ekonomisti Nouriel Roubinin mukaan järistys ei olisi voinut tulla pahempaan aikaan Japanin talouden kannalta. Maan alijäämä on jo nyt 10% suhteessa bruttokansantuotteeseen ja sen lisäksi väestö on ikääntymässä. Järistys tuhosi Japanin suunnitelmat korjata budjetin alijäämä. Infrastruktuurin korjaamisen on ennustettu tulevan maksamaan jopa joitakin kymmeniä miljardeja dollareita. Roubin uskoo kuitenkin elvytystoimenpiteiden elvyttävän talouden. Rakennusvaihe voi johtaa jopa BKT:n väliaikaiseen nousuun, arvioi Lawrence Summers.

Japanilaiset ovat suuria sijoittajia maailmanmarkkinoilla. Sijoituskohteet tulevat kuitenkin tulevaisuudessa vaihtamaan suuntaa kohti kotimaata. Elpyminen ja jälleenrakentaminen kun tarvitsee rahaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti