sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Halvan valuutan lomamaita

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=20110366099
Kauppalehti listasi maita jotka joko yleisesti alhaisen hintatasonsa tai valuuttakurssin muutoksen takia ovat nyt edullisia kesäloman kohdemaita. Listausta on mukana tekemässä Nordean yksityistalouden ekonomisti Anu Numminen, joka muistuttaa että yksistään valuuttakurssin muutokset ei tee matkasta halpaa vaan maan yleinen hintataso on suurimmin vaikuttava tekijä.

Kuitenkin maita, joiden valuuttakurssien perusteella ovat tänä kesänä kannattavia matkakohteita ovat:
- Turkki, Puola ja Kroatia, jotka ovat entuudestaan jo alemman hintatason maita, mutta valuutan arvo on laskenut kustannuksia entisestään. 
- Iso-Britannia. Punnan kurssi on hieman noussut vuosista 2009 ja 2010, mutta on edelleen edullinen verrattuna euroon
- Etelä- Afrikka. 
- Saudi-Arabia
- Marokko
- Egypti, tosin alkuvuoden levottomuudet vaikuttavat varmasti matkojen myyntiin 
- Kiina 
- Hon Kong
- Vietnam, jossa maan valuutta dong on euroon nähden erittäin edullinen
- Meksiko, hinta-tasoltaan halpa maa ja sen lisäksi valuutan arvo laskenut viimevuotisesta. Etelä-Amerikassa pääsääntöisesti muiden maiden kurssit olleet nousussa.


Artikkeli kertoo valuuttanarvon olevan kuitenkin pieni vaikuttaja matkailukohdetta valittaessa. Ratkaisevampaa on yleinen hintataso ja pääosin suomalaiset matkustavat tuttuihin lomakohteisiin Kreikkaan, Turkkiin, Kanarian-saarille ja Manner-Espanjaan, Thaimaahan - ja viime aikoina yhä enemmän Egyptiin.Vaikuttavina tekijöinä ovat myös poliittiset, taloudelliset ja mahdolliset kriisitilanteet kohdemaissa, jotka ovat nyt olleet erittäin ajankohtaisia vaikuttajia esim. Egyptissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti