lauantai 26. helmikuuta 2011

Finnairin hintojen nosto

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=20110262473
Vaikka vähään aikaan ei varmasti näin opiskelijana rahaa matkustaakkaan, on silti harmillista kuulla että lentojen hinnat ovat nousussa. Useat lentoyhtiöt ympäri maailmaa ovat ilmoittaneet viime aikoina hintojen noususta, ja nyt on oman Finnairimme vuoro.  Uudet hinnat tulevat voimaan 9. maaliskuuta ja muutos koskee kaikkia reittejä tuoden 3-5% lisää lentojenhintoihin.  Syynä ovat kohonneet polttoainekustannukset, jotka johtuvat raakaöljyn kallistumisesta. Sijoituspalvelu FIM arvioi Finnairin polttoainelaskun kasvavan yli 100 miljoonalla eurolla viime vuoden 430 miljoonasta.
Tämänkaltainen kehitys ei varmasti ole ainakaan parantamassa Finnairin asemaa kuluttajan silmissä. Finnairilla on jo ennestään kalliin lentoyhtiön kuva ja nyt kun hinnat nousevat entisestään kasvattaa tämä varmasti kynnystä käyttää yhtiön palveluja entisestään. Uskon monien siirtyvän tässä kohtaa halpalentoyhtiöiden puoleen.

maanantai 21. helmikuuta 2011

Maistuisiko heinäsirkka?

http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703293204576106072340020728.html?mod=WSJEUROPE_hps_MIDDLEFifthNews

Hyönteisistä sekä madoista pääsee nauttimaan monissa Aasian ja Afrikan maissa, mutta Euroopassa tämänkaltainen proteiinipitoinen ravinto on vielä lähes täysin hyödyntämättä. Nyt on kuitenkin alettu keskustelemaan monilla eri tahoilla mahdollisuudesta että hyönteisravinto yleistyisi länsimaissakin, ja esim. Hollannissa toimivat hyönteisten kasvattajat, jotka ennen keskittyivät vain hyönteisravinnon tuottamiseen eläintarhojen asukeille, ovat perustaneet uusia tuotantolinjoja ihmiskuluttajille. Muutamissa maan ravintoloissa on tilattavissa hyönteisaterioita jopa listalta.

Hyönteisravinto olisi mielestäni oiva ratkaisu tulevaisuuden ongelmille, mutta  vaatii tosin varmasti totuttelua. Vuoteen 2050 mennessä ihmisväestön on nimittäin ennustettu kasvavan kuudesta miljardista yhdeksään, mikä tuo ongelmia muun muassa ruokatuotantoon, erityisesti lihan tuotantoon joka jo nyt on vallannut yli 70% maatalouden maa-alueista.  Tulevaisuudessa pinta-alan tarve kasvaisi siis entisestään, joka verottaisi luonnonalueita ja sademetsiä. Artikkelin mukaan onkin ennustettu että vuonna 2050 tulee liha olemaan kaviaarin tapainen yleellisyystuote, koska resurssit eivät riitä näin massiivisen tarpeen tyydyttämiseen. Lisäksi lihantuontanto on tunnetusti suuri ilmansaasteiden aiheuttaja, hyönteisruokavalio sen sijaan tuottaa kasvihuoneilmiötä edistäviä kaasuja paljon vähemmän painoa kohden. Artikkeli puolustelee hyönteisruokavaliota myös tuotannon helppoudella, hyönteisten kasvuympäristön vaatimukset ovat paljon helpommin täytettävissä kuin muun lihatuotannossa käytettävien eläimien.Ötököiden syönti on siis ekoteko!


Mielenkiinnolla jään siis odottamaan tulevaisuuden ötökkäpihvejä ja matopullia!